Potaknuta brojnim međunarodnim aktima te apelima struke za sustavno suočavanje sa klimatskom krizom, inicijativa Znanstvenici za klimu – Hrvatska pozvala je sve televizijske kuće u republici Hrvatskoj da povodom parlamentarnih izbora 2020. organiziraju sučeljavanja političkih stranaka na temu klimatskih promjena.

Naime, iako je globalna kriza uzrokovana klimatskim promjenama jedna od glavnih političkih tema današnjice, ona do sada nije bila značajnije zastupljena u političkim sučeljavanjima, a niti u programima političkih stranaka.

Ambiciozna i učinkovita klimatska politka nužnost je u bilo kojoj državi svijeta, međutim osobito je važna za republiku Hrvatsku koja obzirom na svoj zemljopisni položaj većim dijelom pripada Sredozemlju, “vrućoj klimatskoj točki“ Europe. Hrvatska je također jedna od tri europske zemlje s najvećim kumulativnim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja u odnosu na bruto nacionalni proizvod. To znači da će klimatske promjene u Hrvatskoj imati izrazite negativne učinke na društveni razvoj, kvalitetu života (osobito ranjivih skupina društva) i gospodarstvo. S obzirom na navedeno, ali i činjenicu da najvažniji gospodarski sektori u Republici Hrvatskoj, poput turizma, poljoprivrede, ribarstva, šumarstva i energetike, ovise upravo o klimatskim faktorima, njezina se ranjivost ocjenjuje kao velika.

Danas svaka odgovorna politika mora imati ambicioznu klimatsku strategiju te jasan i izvediv plan za jačanje otpornosti društva u cjelini jer je to ključno za gospodarski oporavak i budući razvoj Republike Hrvatske. Stoga tema klimatskih promjena i zaštite okoliša mora biti nezaobilazna sastavnica političkih programa i jedna od tematskih točaka u budućem sazivu Sabora.