Zagreb, 09. siječnja 2020.

POZIV NA MEDIJSKU KONFERENCIJU
povodom predaje Apela znanstvenika RH za klimatsku akciju

Više od 500 znanstvenika RH potpisalo je tijekom prosinca 2019. Apel za klimatsku akciju, koji u utorak, 14. siječnja 2020. predajemo Vladi, Saboru, Uredu predsjednika i Ministarstvu zaštite okoliša RH.
Stoga ovim putem pozivamo predstavnike medija na medijsku konferenciju povodom predaje Apela. Konferencija će se održati u utorak 14. siječnja 2020. u 9:30 sati na Markovom trgu u Zagrebu, ispred zgrade Vlade RH. Nakon uvodnih izjava predstavnika inicijative znanstvenika, odgovarat ćemo na pitanja novinara.
Na temelju svih raspoloživih znanstveno utemeljenih činjenica, zaključaka eksperimentalnih mjerenja i terenskih opažanja te teorijskih modeliranja, objavljenih u tisućama međunarodno recenziranih znanstvenih publikacija, s punom odgovornošću tvrdimo da klimatske promjene s kojima se trenutno suočavamo predstavljaju izvanredno stanje te najozbiljniju i najkompleksniju krizu kojoj je čovječanstvo u cjelini ikada bilo izloženo.
Putem više konkretnih zahtjeva, ovaj Apel je poziv nadležnim institucijama da pokretanjem konkretnih i ambicioznih mjera stvore preduvjete za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s tim izvanrednim stanjem.
U nadi da ćete se odazvati pozivu srdačno Vas pozdravljamo.