Zalaganjem dr. sc. Julija Domca, posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te odlukom predsjednika RH Zorana Milanovića, osnovano je Vijeće za energetsku tranziciju. Vijeće čini 16 članova iz različitih znanstvenih disciplina, ali i drugih sektora, među kojima je i nekoliko potpisnika našeg Apela.

Već smo nekoliko puta istaknuli da je predsjednik Milanović od prvog dana svog mandata dao više po

zitivnih znakova, kojima pokazuje razumijevanje ozbiljnosti klimatske krize te da se, u okviru svojih ingerencija, namjerava suočiti s tim

problemom. Prvi konkretni korak u tom je smislu bilo imenovanje posebnog Julija Domca za posebnog savjetnika za klimu i energetiku, nakon čega je slijedio i naš sastanak s Predsjednikom.

Ipak, osnivanje ovog Vijeća je do sada najodlučniji iskorak institucija vlasti RH u smislu

odlučnog i fokusiranog suočavanja s klimatskom krizom, u skladu sa zahtjevima Apela za sustavnu klimatsku akciju. Stručnjaci, izabrani u članstvo Vijeća, svojim ekspertizama širom otvaraju nadu optimizmu u tom smislu.

Nadamo se da će Vijeće ispuniti naša očekivanja i da neće iznevjeriti naš optimizam. U svakom slučaju, čestitamo na ovom vrlo pozitivnom iskoraku, no ponavljamo da mu stojimo na raspolaganju, kako bismo ekspertizama svih 550 potpisnika Apela doprinjeli pozitivnoj promjeni i konačnom oslobađanju Republike Hrvatske iz ovisnosti o fosilnim gorivima.